Ortodoncija

Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi se ispravljanjem anomalija u položaju zubi. Terapija ispravljanja zubi povoljno utječe na međuodnose zubi i čeljusti, a potom i na estetiku i funkcionalnost žvačnog sustava. Uravnotežen odnos zubi i čeljusti ne utječe povoljno isključivo na estetiku i funkcionalnost. Kako bi se izbjeglo prekomjerno trošenje zubi te pravilan odnos ostalih tkiva u čeljusti, kao što je jezik i unutrašnjost obraza, poželjno je pravovremeno započeti ortodontsku terapiju.

U protivnom, ako se nepravilan odnos zubi ne ispravi, zbog nepravilnog prijenosa žvačnih sila dolazi do različitih oštećenja te poteškoća prilikom izgovaranja određenih glasnika, ali i nemogućnosti pravilnog zatvaranja usta i slično. Važno je napomenuti kako ortodontska terapije iziskuje mnogo strpljenja jer vremenski traje prosječno 2 godine, a u to vrijeme potrebno je pomno pratiti upute ortodonta za postizanje optimalnih rezultata.

Želim znati više

Pošaljite upit

Kad je vrijeme za prvi pregled ortodonta?

Vrijeme za posjet ortodontu je oko 5. djetetove godine, posebice ako primijetite djetetove poteškoće u govoru i nepravilnom zatvaranju usta. Također, važnost ranog početka ortodontske terapije jest kako bi se čeljusti pravilno razvile i kako bi se postigla normalna razvojna proporcija lica. U vrijeme dok dijete još uvijek ima mliječne zube, najčešće se ne počinje s ortodontskom terapijom. Najbolje vrijeme za započeti terapiju je kad se mliječni zubi potpuno zamijene trajnima.

 

Ortodontski aparatić u odrasloj dobi

Ne postoji vremensko ograničenje za početak ortodontske terapije. Kriterij koji se mora zadovoljiti jest da su svi zubi sanirani, a zapreka početku ortodontske terapije nisu ni ugrađene pojedinačne zubne krunice. Zubi su u čeljusnu kost usidreni ligamentima te su podložni pomacima, bez obzira na vašu dob.

Vrste bravica

Ortodontski aparatić sastoji se od bravica, koje mogu biti izrađene od različitih materijala, a u bravice se ugrađuje luk. Luk je izrađen od žice, a sprega bravica i žice vraća zube u planiran položaj.

U ponudi naše ordinacije trenutno imamo GC bravice, metalne i estetske (bezmetalne) bravice. Izbor bravica ovisi o vašim željama i preporuci našeg ortodonta.

 

Ortodontske kontrole

Pravilno pratiti slijed ortodontske terapije vrlo je važno. Budući da prosječna ortodontska terapija traje 2 godine, očekujte kontrolne preglede svakih nekoliko tjedana, onako kako ćemo vam savjetovati. Kontrolni pregledi trebaju se redovno obavljati jer se tako kontinuirano prati slijed terapije, učvršćuje se žica i prati se dosad postignuto stanje. Budite strpljivi i redovni na kontrolama jer vas na kraju ortodontske terapije očekuje osmijeh iz snova!

Ortodontski aparatić i zubna higijena

Kako bi ortodontska terapija prošla prema željenom planu, važno je održavati savršenu i temeljitu zubnu higijenu. Nošenje ortodontskog aparatića zahtijeva detaljnu higijenu i “obično” četkanje zubi neće biti dovoljno.

Za početak, preporučujemo da tijekom nošenja ortodontskog aparatića izbjegavate previše ljepljivu hranu, žvakaće gume i suviše tvrdu hranu. Na tržištu postoje specijalne četkice za zube, namijenjene upravo zubnoj higijenu tijekom nošenja ortodontskog aparatića.

Umjesto običnog zubnog konca, preporučuje se koristiti ortodontski zubni konac te interdentalne četkice. Uz to, vodeni oralni tuš izvrsno čisti sva teže dostupna mjesta, što je posebno korisno na početku terapije kad su zubi možda još previše zbijeni. Nakon što obavite sve higijenske korake, isperite zube antiseptičkom vodicom za ispiranje usta.

 

Što nakon završetka ortodontske terapije

Po završetku ortodontske terapije, važno je nositi retainer jer otprilike godinu dana traje retencijsko razdoblje. Postoji više vrsta retainera, kao što su prozirne udlage koje se nose tijekom spavanja pa sve do tanke metalne žice koja spaja prednje zube na unutrašnjoj plohi zuba, a postavlja se lijepljenjem specijalnim sredstvom. Važno je ozbiljno shvatiti retencijsko razdoblje jer u protivnom može doći do pomicanja zubi i narušavanja novonastale ravnoteže.

Imate li pitanje za nas?

Pošaljite upit

Naši pacijenti o nama

Dogovorite svoj pregled već danas

S povjerenjem nam se javite s upitom, a naš stručni tim javit će vam se u najkraćem mogućem vremenu. Najbrži način kako doći do odgovora je ispunjavanje kontakt forme.

Načini plaćanja

  • Maestro, Visa (ZABA) 2-24 rata beskamatno
  • Mastercard (ZABA) 2-36 rata beskamatno
  • Maestro, Visa (PBZ tek. račun) 2-12 rata beskamatno
  • PBZ Visa (Amex) 2-6 rata beskamatno
  • Diners 2-12 rata beskamatno

Kontaktirajte nas

    Priložite RTG snimku