Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je dio dentalne medicine koja se bavi liječenjem parodontnih bolesti i očuvanjem zdravlja parodonta. Parodont je zajednički naziv potpornim strukturama zuba i čine ga gingiva (zubno meso), kost i vlakna koja vežu zub za kost.

 
Bolesti parodonta:

  1. GINGIVITIS
  2. PARODONTITIS

Želim znati više

Pošaljite upit

Što je gingivitis?

Gingivitis (upala zubnoga mesa) je početni i najblaži oblik parodontne bolesti. Manifestira se kao crvena, otečena gingiva (zubno meso), koja može krvariti, posebice tijekom pranja zubi.
Glavni uzroci upale su meke i tvrde naslage (plak i kamenac) na zubima gdje se skupljaju bakterije.

 

Kako se gingivitis liječi?

Gingivitis je u potpunosti izlječiva parodontna bolest. Liječenje se sastoji od profesionalnog ultrazvučnog čišćenja plaka i kamenca te od pravilne oralne higijene koju osoba svakodnevno provodi. Pravilna oralna higijena uključuje ispravnu tehniku četkanja zubi, primjenu zubnoga konca i interdentalnih četkica te uporabu antiseptičkih tekućina za ispiranje.

Ako se gingivitis ne liječi, upala će se od gingive proširiti i na druge dijelove parodonta. Kada se upala proširi na vlakna koja vežu zub za kost i na kost, tada je riječ o težem obliku parodontne bolesti – parodontitisu.

Što je to parodontitis?

Parodontitis karakterizira crvena i otečena gingiva koja može krvariti, gubitak kosti, povučeno zubno meso, parodontni džepovi i pomičnost zubi.

Za razliku od gingivitisa, parodontitis nije moguće u potpunosti izliječiti; gubitak vlakana i kosti kod parodontitisa nepovratno je stanje. Ali, terapijom parodontitisa i redovitim stomatološkim pregledima može se zaustaviti i usporiti napredovanje bolesti.

 

Što uključuje liječenje parodontitisa?

Liječenje parodontitisa uključuje pravilno i svakodnevno provođenje oralne higijene, profesionalno čišćenje mekih i tvrdih naslaga na zubima, struganje i poliranje korjenova zubi (kiretaža) i tretiranje dubokih parodontnih džepova antibiotskim pripravkom.

U našoj ordinaciji čeka vas tim stručnjaka koji će vam pomoći ako je već došlo do bolesti parodonta ili ako je riječ o preventivi.

Imate li pitanje za nas?

Pošaljite upit

Naši pacijenti o nama

Dogovorite svoj pregled već danas

S povjerenjem nam se javite s upitom, a naš stručni tim javit će vam se u najkraćem mogućem vremenu. Najbrži način kako doći do odgovora je ispunjavanje kontakt forme.

Načini plaćanja

  • Maestro, Visa (ZABA) 2-24 rata beskamatno
  • Mastercard (ZABA) 2-36 rata beskamatno
  • Maestro, Visa (PBZ tek. račun) 2-12 rata beskamatno
  • PBZ Visa (Amex) 2-6 rata beskamatno
  • Diners 2-12 rata beskamatno

Kontaktirajte nas

    Priložite RTG snimku