Protetika

Protetika

Protetika je područje dentalne medicine koje obuhvaća estetsko i funkcijsko nadomještanje oštećenih i izgubljenih zubi. Ovisno o vrsti zubnih nadomjestaka protetika je podijeljena na fiksnu i mobilnu protetiku.

U fiksnu protetiku svrstani su svi zubni nadomjesci koji se trajno cementiraju u ustima, a to su:

  • ljuskice
  • krunice
  • zubni mostovi

Mobilna protetika obuhvaća zubne nadomjeske koji su mobilni i mogu se izvaditi iz usta, a to su djelomične i potpune proteze.

Želim znati više

Pošaljite upit

Zubne ljuskice

Ljuskice su danas jedno od najčešćih rješenja u postizanju estetskog bijelog osmijeha. Riječ je o tankim keramičkim nadomjescima koji se cementiraju na prednju površini zuba.

Njihova posebnost je ta što zahtijevaju minimalno brušenje prednje plohe zuba (do 0,5 mm) i što osiguravaju izrazito prirodne estetske rezultate.

Koriste se kao terapijsko rješenje brojnim estetskim problemima kao što su: nepravilni oblik, položaj, veličina ili boja zuba, otkrhnuti zub te razmak među zubima.

Zubne krunice

Krunice su keramički protetski nadomjesci koji svojim oblikom i bojom u oponašaju prirodan zub. Preporučuju se kod velikog oštećenja zuba kako bi zaštitile zub od daljnjeg oštećenja i omogućile mu funkcionalnost. Kako bi krunica dobila mjesto na koje će se postaviti, potrebno je pobrusiti zub u cijelome obujmu za 0,5-0,8 mm. S obzirom na gradivni materijal, krunice mogu biti od potpune keramike i od metal-keramike.

Metal-keramičke krunice za razliku od potpuno keramičkih kao bazu imaju metal koji je prekriven keramikom i nije vidljiv. Zbog svoje čvrstoće najčešće se koriste u prekrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su jake žvačne sile. Potpuno keramičke krunice se zbog svojih izuzetnih estetskih svojstava uglavnom primjenjuju na prednjim zubima.

Zanima me

Pošaljite upit

Zubni most

Ako dođe do gubitka jednoga ili više zubi, nastala praznina može se sanirati zubnim mostom. Most podrazumijeva brušenje minimalno dva zuba (nosači mosta) kako bi se nadomjestio zub koji nedostaje. Kao i krunice, mostovi mogu biti napravljeni od potpune keramike i od metal-keramike.

U našoj ordinaciji koristimo najkvalitetnije materijale koji omogućuju dugovječnost i ljepotu osmijeha.

Mobilne proteze

Ako dođe do gubitka većeg broja zubi i fiksni nadomjesci nisu izvedivi, tada se žvačna funkcija i estetika nadomještaju mobilnim protezama.
Danas se sve više djelomične proteze vežu preko kopči ili teleskopa zbog boljih funkcijskih (stabilnija i nepomičnija proteza prilikom žvakanja) i estetskih rezultata (veza proteze i zuba, odnosno krunice ili mosta nije vidljiva). Kada su izgubljeni svi zubi u čeljusti, jedna od terapijskih mogućnosti su potpune proteze.

Kada je prisutan određeni broj zubi, terapijski se može planirati djelomična proteza. Ona se vezama pričvršćuje na preostalim zubima. Ta veza može biti preko kvačica, kopči (ankera) ili teleskopskih krunica. Danas se sve više djelomične proteze vežu preko kopči ili teleskopa zbog boljih funkcijskih (stabilnija i nepomičnija proteza prilikom žvakanja) i estetskih rezultata (veza proteze i zuba,tj.krunice ili mosta nije vidljiva). Kada su izgubljeni svi zubi u čeljusti, jedna od terapijskih mogućnosti su potpune proteze. Njima se nadomještaju svi izgubljeni zubi, estetska i žvačna funkcija. Gornja proteza pokriva nepce, donja proteza ima oblik potkove, a izrađene su od roze plastike-akrilata.

Imate li pitanje za nas?

Pošaljite upit

Naši pacijenti o nama

Dogovorite svoj pregled već danas

S povjerenjem nam se javite s upitom, a naš stručni tim javit će vam se u najkraćem mogućem vremenu. Najbrži način kako doći do odgovora je ispunjavanje kontakt forme.

Načini plaćanja

  • Maestro, Visa (ZABA) 2-24 rata beskamatno
  • Mastercard (ZABA) 2-36 rata beskamatno
  • Maestro, Visa (PBZ tek. račun) 2-12 rata beskamatno
  • PBZ Visa (Amex) 2-6 rata beskamatno
  • Diners 2-12 rata beskamatno

Kontaktirajte nas

    Priložite RTG snimku